OCZYSZCZANIE, ODKWASZANIE I WZMACNIANIE ORGANIZMU PRZED ZIMĄ WEDŁUG ZASAD MAKROBIOTYKI I MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Wykład o zdrowym gotowaniu i naturalnym stylu życia.

Coraz więcej ludzi skarży się na syndrom nieustannego zmęczenia. Niektórzy wstając rano już czują się osłabieni.
To nadmiar toksyn w organizmie nie pozwala tryskać energią i cieszyć się pełnią życia.
Stres, brak ruchu i niewłaściwa dieta, jak również negatywne emocje przyczyniają się do zakwaszenia i osłabienia ciała. Zaś słaby organizm nie radzi sobie z wydalaniem toksyn.
Wszystkie tzw. choroby cywilizacyjne wynikają z zakwaszenia organizmu oraz przeciążenia go szkodliwymi związkami, bądź pasożytami.

Tymczasem bardzo niewiele osób łączy swój sposób odżywiania z samopoczuciem fizycznym i psychicznym.
Nie bójmy się wziąć odpowiedzialności za nasze zdrowie we własne ręce.
Ci, którym się to udało cieszą się doskonałą kondycją, pięknym wyglądem, radością i wewnętrzną równowagą.

Systematyczne oczyszczanie przynajmniej raz w roku zatrzymuje rozwój chorób cywilizacyjnych, pomaga przestawić się na zdrowsze odżywianie i daje efekty w postaci odczuwalnej poprawy samopoczucia.
Nasz organizm jest najlepszym lekarzem sam dla siebie – dajmy mu tylko szansę, a poprowadzi nas do zdrowia i harmonii.
Nasze pożywienie powinno być proste, lekkie, naturalne i energetyczne. Zachwycać nas zapachem i urzekać wyglądem. Pobudzać wszystkie nasze zmysły.
Spożywane bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze.
A przede wszystkim powinno nas odżywiać, dostarczać nam energii potrzebnej do twórczego, harmonijnego i szczęśliwego życia.

W trakcie wykładu połączonego ze smacznym poczęstunkiem poświęconego zdrowemu odżywianiu poruszymy między innymi tematy:
- jak skutecznie oczyszczać i odkwaszać organizm;
- jak wzmacniać odporność;
- dlaczego naturalna dieta pozwala zachować długą młodość i witalność oraz zabezpiecza nas przed chorobami;
- co najbardziej szkodzi, a co wzmacnia wszystkie nasze poszczególne narządy;
- czym zastąpić niezdrowe pokarmy i napoje powszechnie stosowane w tradycyjnym jedzeniu: np. cukier, kawę, białą mąkę i pieczywo itp.
- jakie korzyści płyną z dbałości o jakość pożywienia;
- jak zorganizować przygotowywanie posiłków, by nie zabierało zbyt dużo czasu;
- jak piec domowy chleb, robić pikle, kiszonki, domowy barszcz i żurek, przyrządzać pasty do pieczywa, pasztety, naturalne, zdrowe desery i ciasta;
- jak zdrowo odżywiać dzieci;
- gdzie robić zakupy by zaopatrywać się w produkty dobrej jakości;
- gdzie szukać wiedzy na temat zdrowia i naturalnego gotowania.

Wykład przygotowała i poprowadzi:

Aleksandra Kos z Centrum Makrobiotycznego Akama w Mazańcowicach koło Bielska – Białej, mama dwóch córek, która od wielu lat prowadzi wykłady i warsztaty zdrowego gotowania. Ukończyła psychodietetykę na Uniwersytecie SWPS, prowadzi gabinet dietoterapii, zajmuje się ceramiką i razem z mężem uprawia ekologiczne warzywa i zioła. Pasjonuje ją wpływ odżywiania na zdrowie i jakość życia. Autorka bloga: 
http://centrumakama.blogspot.com/

Miejsce: Złoty Środek Studio Pracy z Ciałem
Terminy spotkań: 18 października 2015 godz. 10.00-.12.00
Cena: 30,00 PLN/ os
Zgłoszenia: Tel. 790 379 021 LUB przez formularz kontaktowy: http://www.zlotysrodekstudio.pl/kontakt (w temacie: warsztat makrobiotyka)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>