Mili- dżuli sabdżi ka soup

Oto przepis na przepyszną kremową zupę warzywną, której przygotowanie i gotowanie zajmuje zaledwie 45- 50 minut. Efekt natomiast: palce lizać!

3 łyżki ghee

2 liście laurowe

1 łyżeczka mielonej kolendry

¼ łyżeczki asafoetidy

1 ¼ łyżeczki kurkumy

675 g różnych warzyw, umytych i drobno pokrojonych

1,4 l wody

3 łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

475 l mleka

2 łyżki masła

3 łyżki białej mąki lub kaszki manny

CAM01921

W garnku o grubym dnie rozgrzać ghee. Dodać liście laurowe, kolendrę, asafoetidę i kurkumę, smażyć przez kilka sekund, a następnie dodać drobno pokrojone warzywa. Smażyć je przez 4-5 minut, mieszając, aż do zarumienienia. Dodać wodę, sól i pieprz. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Można je zostawić w kawałkach, zmiksować albo rozetrzeć na puree. Przed miksowaniem usunąć liście laurowe.

W czasie gotowania warzyw, w małym rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę lub kaszkę mannę i smażyć, ciągle mieszając, aż się zarumieni. Zestawić z ognia i dolewać gorące mleko, szybko mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Zmieszać z zupą i zagotować.

Smacznego!

CAM01924

 

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegatariańskie” Adiraja dasa.

Zdjęcia natomiast przedstawiają danie przygotowane dziś w naszej kuchni przez mojego prywatnego nadwornego kucharza ajurwedyjskiego  8-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>