Moje ulubione ciasto marchewkowo- dyniowe

Oto przepis wyjątkowo często realizowany w naszym domu.

Pochodzi od Agnieszki Wielobób. Poniżej znajdziecie odwołanie do źródła.

Składniki:

2 marchewki – starte na grubym oczku

0k. 350g dyni startej na grubym oczku

400 g mąki

150 – 200g cukru brązowego -po dodaniu cukru, próbuję masę czy nie jest za słodka

300 ml oleju

4 jajka całe

2 łyżeczka cynamon, 1 łyżeczka soli

1 łyżeczka  do pieczenia (płaska!!!)

1,5 szklanka orzechów włoskich rozgniotłam w moździerzu

4 kostki czekolady czarnej, startej na tarce – dałam czekoladę gorzką Wawel Dark 70%, z drobinkami ziarna kakaowego

migdały do dekoracji

Porcje: duża blacha

Przygotowanie:

W misce mikserem utrzeć dokładnie całe jajka, aż zrobią się puszyste. Następnie cały czas miksując, dodać powoli cukier tak, by powstała gładka masa. W następnym kroku dolewać olej, ale cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie “oczka z tłuszczu”.

Następnie dodać utartą dynię, marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu można poukładać całe migdały. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 min – 45 min.

Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 30 minutach sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest w środku upieczone. Uważać też, żeby nie przypalić ciasta od góry.

 

http://agnieszkawielobob.pl/ciasto-dyniowo-marchewkowe/

 

dynia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>