Chleb Grachy

Ten chleb jest częstym gościem na naszym stole od bardzo wielu lat. Dbamy, by dzielić się nim z bliskimi ludźmi w dobrej, ciepłej atmosferze  :-P

pain_maison

1 kg mąki (pszenna lub pszenno- żytnia, może być orkiszowa)

1 szklanka otrąb pszennych

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki płatków jęczmiennych

½ szklanki zmiażdżonych płatków kukurydzianych

¼ szklanki siemienia lnianego

¼ szklanki słonecznika łuskanego

4 ząbki czosnku (my nie lubimy, więc nie dodaję)

3 łyżeczki soli

5 dag drożdży

To wszystko wymieszać, dodać 1 litr ciepłej wody, wymieszać (powinno mieć ścisłą konsystencję- takie gęstsze „błotko”, włożyć do 2 natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek (lub 1 dużej), pozostawić na ½ godziny w ciepłym miejscu, a potem piec 60 minut w temperaturze 210 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika posmarować chleb osłodzoną wodą.

Nie trzeba trzymać się ściśle żadnych proporcji, nie przejmować się też brakiem któregoś składnika. Chlebek toleruje dużą dowolność i jest wyrozumiały dla weny twórczej piekarza  ;-)

 

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>