CHUPATTIS/ CZAPATY

450 g mąki orkiszowej (2000) lub specjalnej mąki na chapati

 

Wsypujemy odmierzoną mąkę do miski i powoli dolewamy wodę(może być ciepła). Zagniatamy ciasto. Powinno być ono elastyczne, ale nie lepkie. Miękkie, ale nie za luźne. Z zagniecionego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na średniej wielkości placki. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy placek na suchej patelni po jednej stronie. Strona mniej usmażoną kładziemy na ogniu. Jak urośnie i lekko się podpiecze, zdejmujemy. Usmażone placki smarujemy sklarowanym masłem i kładziemy na talerzu jeden na drugim. Podajemy ciepłe jako dodatek do sabji lub innych dań.pobrane

2 przemyślenia na temat “CHUPATTIS/ CZAPATY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>