Sabji w kilku odsłonach

Tematem dzisiejszego spotkania na blogu będzie SABJI. Danie smaczne, pożywne, tanie i łatwe w wykonaniu. Poniżej przykłady, na których możliwości nasze się nie kończą. Sabji można bowiem wykonać z wszelkich, najlepiej świeżych warzyw- według możliwości i smaku.

SABJI Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

1 1/2 kalafiora

4 ziemniaki średniej ilości

1 łyżeczka kolendry

¾ łyżeczki kurkumy

sól i pieprz Cayenne do smaku

½ łyżeczki mielonego pieprzu

½ łyżeczki sproszkowanego imbiru

2 łyżki sklarowanego masła

Kroimy kalafiora i ziemniaki na małe kawałki. Rozpuszczamy masło, wkładamy przyprawy, mieszamy. Wkładamy kalafior i ziemniaki dokładnie mieszamy, wlewamy ½ kubka wody i dusimy do miękkości.

 

SABJI Z KAPUSTY

1 średniej wielkości kapusta

2 ziemniaki

 1 łyżeczka nasion gorczycy

½ kumin

1/2 kurkuma

1 kolendry

½ imbir proszek

sól i Cayenne paper do smaku

 

Rozgrzewamy 4 łyżki sklarowanego masła,  wkładamy ½ łyżeczki asafatidy, kumin i nasiona czarnej gorczycy.  Dodajemy posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki  i 100 ml wody. Dodaj pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu. Po 10 minutach mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie dusimy kolejne 10 minut Kiedy kapusta i ziemniaki są miękkie, danie jest gotowe. 

 

SABJI Z CUKINII

3 cukinie

2 łyżki sklarowanego masła

½ łyżeczki kurkumy, kolendry, asafetidy

W garnku rozpuszczamy sklarowane masło. Wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię i wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości.

 

SABJI Z ZIEMNIAKÓW I PAPRYKI

4 papryki (najlepiej kolorowe)

8 ziemniaków

3 łyżki sklarowanego masła

2 szczypty asafoetidy

½ łyżeczki kuminu

½ łyżeczki sproszkowanej kolendry, kurkumy, pieprzu cayenskiego lub pieprzu czarnego

sól do smaku

¼ kubka wody

 

Umytą paprykę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, wsypujemy asafoeteidę i kumin. Mieszamy. Wkładamy paprykę
i ziemniaki. Dodajemy pozostałe przyprawy i sól do smaku. Dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Na zdjęciu sabji z ziemniaków i kapusty- w trakcie gotowania podczas naszych warsztatów weekendowych w grudniu 2014.

.DSC03244

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>