Zupa dyniowa nie tylko z dyni

Kilka dni temu na facebooku pokazałam zdjęcie talerza z zupą dyniową. Ot, ładnie wyglądał, więc się pochwaliłam. Pysznego smaku i tak nie mogłam oddać drogą wirtualną  ;-). Okazało się, że bohaterka tego zdjęcia (zupa) wzbudziła ogromne zainteresowanie i zdecydowanie podniosła moją atrakcyjność wśród znajomych i przyjaciół, którzy teraz czekają na przepis. Niektórzy, jak na przykład przekochana Ola N., nabyli już dynię i ostrzą noże w kuchni  :lol: Śpieszę więc i uprzejmie donoszę, że teraz muszą wykonać co następuje:

Rozgrzać masło ghee i dodać sól, pieprz, kurkumę, świeży imbir pokrojny w drobną kosteczkę. Następnie dołożyć do tego pokrojne w kostkę ziemniaki, marchew, por (opcjonalnie) i dynię. Podsmażyć to wszystko przez chwilę, potem dolać wody, zagotować, wsypać amarantus i podgotować do miękkości. Dolać mleczko koksowe. Zmiksować i dosypać nieco tymianku. Na koniec zupę można posypać  uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i świeżą pietruszką.

A potem…delektować się daniem.


CAM01585

Smacznego :lol:

Czekam na opinie i wrażenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>