Masala czaj…smak Indii w twojej kuchni

Masala czaj to czarna herbata z dodatkiem mleka i przypraw. Jest smaczna, aromatyczna, rozgrzewa i dobrze nastraja :-)  Taka „bawarka” indyjska  :-) 3227bff795d1cd76b32f59790c02def7_288495_51af255e04154_510

Można gdzieniegdzie kupić gotową mieszankę takich przypraw, bardzo dobrą. Ostatnio jednak trudno ją znaleźć. Wiem, bo szukałam. Z drugiej strony można wszystko przygotować samodzielnie i wtedy zadośćuczynić swoim gustom, modyfikując skład i proporcje składników.

Gotujemy wodę z mlekiem. Dodajemy parę plasterków świeżego imbiru, kilka goździków, cynamon, rozgniecione ziarno kardamonu, odrobinę gałki muszkatołowej. Potem dosypujemy czarną herbatę. Gotujemy. Słodzimy do smaku cukrem trzcinowym. Odcedzamy i …pijemy!

Mleko można dodać na samym końcu, świeży imbir zastąpić sproszkowanym, a zamiast ziaren kardamonu użyć kardamonu w proszku. Niektórzy, przed dodaniem, karmelizują cukier na patelni i wtedy smak napoju staje się bardziej wyrazisty. Trzeba tylko uważać, by karmel się nie przypalił.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>